Good Bye Lenin!

Good Bye Lenin! är en tysk komedi med mörka undertoner som hade premiär år 2003 och utspelar sig i Östberlin under perioden kring Tysklands återförenande. För regin står Wolfgang Becker.

Good Bye Lenin! fokuserar på Östberlin under den turbulenta perioden 1989/1990 och många av scenerna är inspelade på Karl-Marx-Alle i Berlin och kring Plattenbauten nära Alexanderplatz.

Good Bye Lenin! fick mycket god kritik när den hade premiär, och i skrivande stund har den 90% ”fresh rating” på den internationella recensionssajten Rotten Tomatoes. Den klassas vanligen som en del av konceptet ostalgia, det vill säga nostalgi för Östtyskland. I Tyskland blev den årets mest sedda biofilm 2003, och Good Bye Lenin lyckades även få uppmärksamhet utomlands vilket kan vara svårt i en värld där engelskspråkiga filmer dominerar så hårt.

Jag rekommenderar Good Bye Lenin om du är sugen på en komedi men vill ha något annorlunda som inte följer Hollywood-mallen 1A för komedier. Det finns rejält med svärta i den här rullen, och

för oss som är gamla nog att ha minnen från 1980-talet bjuder Good Bye Lenin också på en skopa nostalgi. Även om man inte inte levde i Östblocket så minns man ändå det kalla krigets dagar och den händelserika tid då Sovjeunionen kollapsade och järnridån försvann.

Handling

!!! VARNING FÖR SPOILERS !!!

Huvudpersonen Alexander Kerner bor tillsammans med sin mamma Christiane (Katti), syster Ariane och Arianes nyfödda dotter Paula i Östberlin. Det oktober 1989 och staten Östberlin sjunger på sista versen. Regimen har börjat falla sönder och i maj togs stängslet mellan Ungern och Österrike bort, vilket öppnade ett hål i järnridån genom vilket tusentals östtyskar flydde.

Hemma hos Alex är dock mamma Christiane fortfarande en hängiven supporter av det marxist-leninistiska Sozialistische Einheitspartei Deutschlands, vilket hon varit sedan hennes man lämnade familjen år 1978. Alex känner annorlunda och deltar i de demonstrationer mot regeringspartiet som sveper genom landet. I samband med detta blir han arresterad, vilket chockar Christiane så hårt att hon drabbas av en hjärtattack och faller i koma.

Medan Christiane ligger i koma rivs Berlinmuren, Erich Honecker avgår och kommunistregimen faller. Alex förlorar sitt gamla jobb som tevereparatör, men anställs av ett västtyskt kabeltevebolag och systern Ariane lämnar sina universitetsstudier för ett jobb på Burger Kings drive-through.

Efter åtta månader vaknar så Christiane ur koman, men hon är mycket svag och hennes läkare varnar för att om hon utsätts för någon ny chock kan hon drabbas av ytterligare en hjärtattack och denna kan mycket väl komma att få en dödlig utgång för henne. Men hur berättar man för den hängivna socialisten är Berlinmuren har fallit utan att chocka henne? Alex beslutar sig för att istället upprätthålla illusionen av att allt är som vanligt, och han får hjälp av Ariane och sin flickvän Lara.

Christiane är för svag för att lämna sängen, så Alex, Ariane och Lara i iordningställer hennes gamla sovrum så att det ser ut precis som förr. De klär på sig sina gamla östtyska kläder och fixar till alla övriga detaljer. Till exempel blir det nödvändigt att gömma den nya maten från väst i gamla östtyska förpackningar. Illusionen blir dock allt svårare att upprätthålla, eftersom Christiane stundtals får se svårförklarliga saker i omgivningen – till exempel en gigantisk reklamskylt för Coca Cola. Alex finner dock på råd, och med hjälp av sin vän Denis editerar han gamla inspelade östtyska nyhetssändningar så att de verkar förklara de märkliga händelserna.

Filmen fortsätter sedan på samma tema, och Alex och hans vänner får arbeta allt hårdare för att Christiane inte ska få veta sanningen. Det visar sig dock att även Christiane sitter inne med vissa hemligheter – hemligheter som rör Alex far och vad som egentligen hände år 1978.

Korta fakta om Good Bye Lenin!

Regissör Wolfgang Becker
Producent Stefan Arndt
Manus Wolfgang Becker
Bernd Lichtenberg
Editering Peter R. Adam
Produktionsbolag X-Filme Creative Pool
Distribution X Verleih AG
Premiär
 • 13 februari 2003
Speltid 121 minuter
Land Tyskland
Språk Tyskland
Budget 9,6 miljoner DM (vilket motsvarade cirka 6,5 miljoner USD eller 4,8 miljoner EUR)
Box office Motsvarande 79 384 880 USD

I rollerna

 • Daniel Brühl som Alexander Alex” Kerner
 • Nico Ledermüller som elvaårige Alex
 • Katrin Saß som Christiane Kerner
 • Chulpan Khamatova som Lara
 • Maria Simon som Ariane Kerner
 • Florian Lukas som Denis Domaschke
 • Alexander Beyer som Rainer
 • Burghart Klaußner som Robert Kerner
 • Michael Gwisdek som Klapprath
 • Christine Schorn som Frau Schäfer
 • Jürgen Holtz som Herr Ganske
 • Jochen Stern som Herr Mehlert
 • Ernst-Georg Schwill som taxichaufför
 • Stefan Walz som en taxichaufför som ser ut som Sigmund Jähn
 • Eberhard Kirchberg som Dr. Wagner
 • Hans-Uwe Bauer som Dr. Mewes

Utmärkelser och nomineringar (i urval)

Good Bye Lenin belönades med nio stycken German Film Awards, inklusive bästa film och bästa regi. Huvudrollsinnehavaren Daniel Brühl fick ta emot priset för bästa skådespelare, och Florian Lukas vann kategorin bästa biroll för sin gestaltning av Denis Domaschke.

På European Film Awards vann Good Bye Lenin en César Award i den prestigefyllda kategorin bästa film från Europeiska Unionen. Dessutom vann Brühl kategorin bästa skådespelare, och Bernd Lichtenberg kategorin bästa manus.

Good Bye Lenin utsågs också till bästa Europeiska film av Goya Awards och korades till bästa film på ett främmande språk av London Film Critic’s Circle. Filmen var en av de nominerade filmerna i Golden Globe Awards kategori bästa film på främmande språk, men förlorade till filmen Osama.