Money Monster

När Kyle (Jack O’Connell) förlorar de $60 000 han ärvt av sin mamma bestämmer han sig för att ta hämnd på programledaren Lee Gates (George Clooney) som gav honom det ödesdigra investeringstipset i TV-showen Money Monster. Förklädd till bud lyckas Kyle ta sig in mitt i sändningen och under vapenhot tvinga Gates att ta på sig en bombväst. Nu kräver Kyle en förklaring av ekonomigurun Gates – hur kunde investerarna i IBIS Clear Capital från ena sekunden till den andra förlora sammanlagt $800 miljoner? Det officiella svaret är att aktiekursens ras berodde på ett mjukvarufel i ett program som användes för automatiserad handel, men är det verkligen hela sanningen?

Själva premissen för Money Monster är intressant – idag finns det en uppsjö av investeringsgurus som uppmanar småsparare att våga sig på allt mer riskfyllda och komplexa investeringar, och liknande råd delas också ut av traditionella banker och ekonomiska rådgivare som inte vill att vi ska ha våra pengar på bankkontot utan vill se dem investerade i någon av alla de fonder just de har att erbjuda. Här hemma i Sverige har riksdagen gjort oss alla till investerare antingen vi vill eller ej genom införandet av premiepensionssystemet där varje individ själv ska investera sina pensionspengar och stå som ansvarig om det går illa. Parallellt med detta ser vi gång på gång hur riskkapitalister räddas av skattepengar – samtidigt som det står klart att vanliga småsparare och småföretag aldrig skulle få den typen av stöd om de hamnade i ekonomiska problem på grund av alltför vidlyftigt risktagande.

Tyvärr lyckas inte Money Monster belysa de här frågorna på ett vis som känns vare sig angeläget eller tankeväckande, utan vad vi får nöja oss med är en tämligen platt historia. Lee Gates – fortfarande med bombvästen på – börjar nysta i IBIS Clear Capitals förehavanden och får oväntad hjälp från företagets kommunikationschef Diane Lester (Caitriona Balfe) som har börjat tvivla på den officiella historien om mjukvarufelet. Tillsammans med Money Monsters producent Patty Fenn (Julia Roberts) börjar Lester undersöka IBIS Clear Capitals VD Walt Camby (Dominic West) som visar sig ha ljugit om både det ena och det andra. Med benäget bistånd från isländska hackare får Money Monster-gruppen upp ett spår som leder dem till en härva av ekonomisk brottslighet, giriga riskkapitalister och multinationella konspirationer. Allt sker givetvis i ett hissnande tempo med livet som insats och följs av miljontals tittare i direktsändning.

Trailer

Korta fakta om filmen

Titel Money Monster
Genre Thriller
Regi Jodie Foster
Manus Alan Di Fiore

Jim Kouf

Jamie Linden

Skådespelare (i urval) George Clooney

Julia Roberts

Jack O’Connell

Caitriona Balfe

Dominic West

Produktionsbolag TriStar Pictures

LStar Capital

Smokehouse Pictures

Allegiance Theater

Village Roadshow Pictures

Premiär 2016
Land USA
Språk Engelska

Koreanska

Isländska

Längd 98 minuter