Retour chez ma mère

Retour chez ma mère (Tillbaka till min mamma) är en fransk komedi med svart udd, där familjerelationer hamnar i fokus för en fram tills alldeles nyligen mycket framgångsrik arkitekt i fyrtioårsåldern som motvilligt flyttar hem till mamma igen efter att på kort tid ha förlorat sitt företag, sitt äktenskap och vårdnaden om sin son. Modern blev änka för ett år sedan, men är långt ifrån klichén om den ensamma äldre kvinnan som drömmer sig tillbaka till tiden då huset var fyllt av familj. Hon älskar helhjärtat sina barn, men har gått vidare och fyllt sitt liv med vänner, hobbies och rutiner – och en romantisk kärleksrelation med grannen en trappa upp. Att plötsligt få en inneboende är inte vad hon planerat.

Alexandra Lamy gör rollen som dottern Stéphanie Mazerin medan mamma Jacqueline Mazerin spelas av Josiane Balasko. För regin står Eric Lavaine, mest känd för ensemblekomedin Barbecue från år 2014. Med en budget på motsvarande $8,6 miljoner spelades Retour chez ma mère in i Paris och Aix-en-Provence på mindre än tre månader under sommaren 2015 och hade premiär året därpå.

I en intervju med Variety.com nämner Lavaine att hans förra film, Barbecue, var en komedi som utforskade urholkningen av vänskapsförhållanden, och att han med sin nya film har haft som mål att skapa komedi som utforskar familjen och alla de små problem som kan uppstå i den. Samtidigt lyfter Lavaine, som skrev filmens manus tillsammans med Héctor Cabello Reyes, fram frågor som är mer aktuella i Frankrike nu än på länge. Sviterna av den ekonomiska krisen har tvingat många vuxna att återvända till föräldrahemmet igen. Hur påverkar det vår syn på oss själva och på våra familjemedlemmar, och vilka mekanismer sätter det i rörelse? Vad händer i relationen mellan barn och förälder, och mellan de vuxna syskonen?

Lavaine hade Josiane Balasko i åtanke för rollen som modern redan under manusskrivandet. Matriarken Jacqueline är hopplös vad gäller modern teknik, men när det kommer till kärleksrelationer är hon kanske både mer modern och flexibel än något av sina barn?

På flera vis påminner Retour chez ma mère om ett kammarspel och skulle förmodligen med framgång kunna sättas upp på en teaterscen utan allt för stora omarbetningar. En väldigt stor del av handlingen äger rum i hemmet och är komprimerad till mindre än två dygn. Tonvikten ligger på karaktärernas vardagliga och familjära interaktion med varandra i en situation som de facto är väldigt långt från den vardag de är vana vid och där närheten är påtvingad snarare än frivillig.

Jag märker dock att jag sitter och önskar att filmen verkligen ska komma igång. Det är som att de goda förutsättningarna för en svart komedi värd att minnas smulas bort. Varje gång jag tror att en scen bygger upp för något djupare visar det sig att jag har fel – allt som följer är mer småputtrande mild irritation mellan de olika familjemedlemmarna. Visst kan man le igenkännande åt bråk om termostaten och att rumskamrater har olika musiksmak, men i längden krävs det lite mer för att jag ska orka hålla fokus i 97 minuter. Det hade till exempel varit härligt att få se filmen borra sig lite djupare ned i relationen mellan de tre syskonen – jag är säker på att det hade kunnat ligga till grund för både skratt och eftertanke.

Trailer

Korta fakta om filmen

Titel Retour chez ma mère
Engelsk titel Back to Mom’s
Genre Komedi
Regissör Éric Lavaine
Producent Vincent Roget
Jérôme Seydoux
Gala Vara Eiriz
Manus Éric Lavaine
Héctor Cabello Reyes
Huvudrollsinnehavare Josiane Balasko
Alexandra Lamy
Mathilde Seigner
Musik Fabien Cahen
Produktionsbolag Same Player
Pathé Films
TF1 Films Production
Distributör Pathé Distribution
Alternative Films
Alamode Film
Officine UBU
A Contracorriente Films
Premiär 2016
Längd 97 minuter
Land Frankrike
Språk Franska

Skådespelare

Skådespelare Roll
Josiane Balasko Jacqueline Mazerin
Alexandra Lamy Stéphanie Mazerin
Mathilde Seigner Carole
Philippe Lefebvre Nicolas Mazerin
Jérôme Commandeur Alain
Cécile Rebboah Charlotte
Didier Flamand Jean Laborde
Guilaine Londez Catherine
Patrick Bosso Conseiller Pôle Emploi
Marc Fayet Philippe, le père de Léo
Galaad Schnerb Léo
Sophie Garagnon Employée SNCF
Anne-Laure Gruet Femme série TV
Renaud Roussel Homme série TV