The Lobster

I en dystopisk framtid stipulerar stadens lagar att den som förlorat sin partner på grund av dödsfall eller skilsmässa tas till Hotellet, där man har 45 dagar på sig att hitta en ny partner. Den som misslyckas förvandlas på kirurgisk väg till ett djur och skickas ut i skogen. Man får själv välja vilket djur man ska förvandlas till.

Colin Farrell spelar huvudpersonen David, och i rollerna som Short Sighted Woman och Nosebleed Woman ser vi Rachel Weisz och Jessica Barden.

Hotel Manager: Now have you thought of what animal you’d like to be if you end up alone?
David: Yes. A lobster.
Hotel Manager: Why a lobster?
David: Because lobsters live for over one hundred years, are blue-blooded like aristocrats, and stay fertile all their lives. I also like the sea very much.

The Lobster är regisserad av Yorgos Lanthimos, som också skrivit manus i samarbete med Efthymis Filippou. De både har samarbetat tidigare, bland annat med filmen Dogtooth från år 2005, och gillade man Dogtooth bör man absolut ta en titt på The Lobster. Om du däremot inte gillar Dogtooth och den typen av filmer är min rekommendation att du skippar The Lobster. Det här är inte en film som är tänkt att dra enorma tittarskaror – den är konstig och stundtals surrealistisk.

I den dystopiska framtida stad där The Lobster utspelar sig hyllas par, och singlar ses som något som måste åtgärdas. Det är också viktigt att alla passar in i de få mallar som finns till hands. Det finns till exempel en scen där det framgår att man inte kan ange bisexuell som svar på det formulär som måste fyllas i. Yorgos Lanthimos har valt att skruva till det ytterligare, och i denna framtid existerar till exempel inte några halvstorlekar på skor.

I stora drag gillar jag The Lobster och här finns flera intressanta spår att följa kring frågor om individualism och likriktning, egna önskningar och samhällets bästa. Ibland känns det dock som att The Lobster anstränger sig lite väl hårt för att vara quirky och det blir nästan som en pastisch som lägger sig i vägen för filmupplevelsen. Vissa scener skulle kunna vara en sketch som gör parodi på den här sortens filmer. Det går helt enkelt inflation i monotona monologer och osammanhängande ”djupsinnigheter”. Samtidigt finns det gott om exempel på motsatsen – scener där det verkligen blixtrar till och blir både roligt och intressant, och där filmens stil hjälper till att lyfta fram tankegodset snarare än skymma det.

trailer

Korta fakta om filmen

Titel The Lobster
Regi Yorgos Lanthimos
Manus Yorgos Lanthimos

Efthymis Filippou

Premiär 2016
Länder Grekland

Irland

Nederländerna

Storbritannien

Frankrike

Språk Engelska

Franska

Längd 119 minuter
Inspelningsplats County Kerry, Irland