Leaving Las Vegas

Genomgående teman i filmen Leaving Las Vegas är beroende, besatthet och destruktivitet. Den alkoholiserade Ben (Nicholas Cage) och den prostituerade Sera (Elisabeth Shue) ingår en pakt om att leva tillsammans i Seras lägenhet på villkor att Sera inte försöker få Ben att sluta dricka alkohol och Ben inte ska kritisera Seras arbete i sexbranschen. Sera må vara en hora på jobbet, men på fritiden är hon den änglalika madonnan som utan att klaga städar, lagar mat och pysslar om sin man så att han kan ägna sig helhjärtat åt sitt projekt att supa ihjäl sig – vilket får Ben att anstränga sig ännu hårdare för att förstöra deras relation. När Sera väl får nog och kastar av sig madonnaoket behöver vi inte vänta länge innan manusförfattaren straffar henne på de gruvligaste vis.

Filmen Leaving Las Vegas är manusförfattaren Mike Figgins bearbetning av John O’Briens semi-självbiografiska bok med samma namn, och följer bara delvis händelseförloppet i boken. För den som gillar filmen kan jag rekommendera läsning av boken, där karaktärerna får möjlighet att sprida ut sig ännu mer och bli betydligt djupare och mer komplexa. Den 33 år gamla John O’Brien begick självmord två veckor efter att filminspelningen satt igång och fick alltså aldrig se den färdiga filmen. Hans pappa har beskrivit boken som O’Briens självmordsbrev.

Leaving Las Vegas gick upp på ett begränsat antal biografer i USA den 27 oktober 1995. Efter att ha hyllats av både kritiker och biobesökare rullades filmen ut till biografer i hela USA, och började även visas utomlands. Leaving Las Vegas spelades in på 16 mm film istället för den konventionella 35 mm filmen för att göra det möjligt att hålla produktionskostnaden inom den förhållandevis lilla budgeten på $3,5 miljoner. I förhållande till hur liten inspelningsbudgeten var blev Leaving Las Vegas en enorm kassasuccé med box office intäkter på över $32 miljoner.

Leaving Las Vegas har i skrivande stund 82 poäng av 100 möjliga på den aggregerande recensionssajten Metacritic. Hos Rotten Tomatoes är den 90% ”fresh” baserat på cirka 50 stycken recensioner.

Handling

!!! VARNING FÖR SPOILERS !!!

Ben Sandersons (Nicholas Cage) supit bort sin familj, sina vänner och sitt arbete som manusförfattare i Hollywood. Han beslutar sig för att ta sitt avgångsvederlag och bege sig till Las Vegas för att slutligen supa ihjäl sig, en process han förväntar sig ska ta mellan tre och fyra veckor.

När han kör berusad nedför Las Vegas Strip är han nära att köra på Sera (Elisabeth Shue). Dagen efter letar han upp Sera igen och erbjuder henne $500 för att komma till hans rum i en timme. Sera är en prostituerad som brukade arbeta för hallicken Yuri Butso (Julian Sands), men Butso har nyligen brutit kontakten med henne eftersom polska maffian är ute efter honom och han är rädd för att de kan komma att skada Sera.

Sera går med på att följa med Ben till hans rum, men han vill inte ha sex med henne och de tillbringar istället tiden med att prata och lära känna varandra. De ger sig in i ett märkligt romantiskt förhållande och Sera föreslår att Ben ska flytta in i hennes lägenheten.

Ben ber Sera om att aldrig säga åt honom att sluta dricka, och Sera vill i sin tur att Ben inte ska kritisera henne för hennes jobb i sexbranschen. Till en början verkar de vara lyckliga, men snart blir det tydligt att de har svårt att tolerera varandras beteende.

Sera bönfaller Ben att söka läkarvård, vilket gör Ben rasande. När Sera återvänder hem efter ett arbetspass hittar hon Ben i sängen tillsammans med en annan prostituerad (Mariska Hargitay), vilket får henne att kasta ut honom från lägenheten.

Kort därefter blir Sera kontaktad av tre collegestudenter på Excalibur Hotel & Casino. Till en början tackar hon nej till deras erbjudande, eftersom hon bara vill ha en kund i taget. När priset blir tillräckligt högt ändrar hon sig och följer med till deras hotellrum. Väl där ändrar studenterna sig och kräver nu analsex, vilket Sera vägrar. När hon försöker lämna hotellrummet attackeras hon och utsätts för en gruppvåldtäkt.

Nästa morgon ser Seras hyresvärdinna den sönderslagna Sera och vräker henne. Sera får ett samtal från Ben, som ligger på sin dödsbädd. Hon besöker honom, de har sex med varandra och Ben avlider.

I slutscenen berättar Sera för sin terapeut att hon accepterade Ben för den han var och att hon älskade honom.

Korta fakta om Leaving Las Vegas

Regissör Mike Figgis
Producent Lila Cazès
Annie Stewart
Manusförfattare Mike Figgis
Förlaga Romanen Leaving Las Vegas av John O’Brien
Originalmusik Anthony Marinelli
Mike Figgis
Fotografi Declan Quinn
Klippning John Smith
Distributionsbolag United Artists (Nordamerika)

RCV Film Distribution with Atalanta Filmes (Europa)

21st Century Film Corporation (Australien)

Världspremiär
 • 27 oktober 1995
Speltid 112 minuter
Land USA
Språk Engelska

Rollistan (i urval)

 • Nicolas Cage som Ben Sanderson
 • Elisabeth Shue som Sera
 • Julian Sands som Yuri Butso
 • Richard Lewis som Peter
 • Steven Weber som Marc Nussbaum
 • Emily Procter som Debbie
 • Valeria Golino som Terri
 • Thomas Kopache som Mr. Simpson
 • Laurie Metcalf som hyresvärdinnan
 • Graham Beckel som bartender i Los Angeles
 • R. Lee Ermey som mässbesökare
 • Xander Berkeley som cynisk taxichaufför
 • Mariska Hargitay som prostituerad
 • Albert Henderson som man i baren
 • Jeremy Jordan som collegestudent
 • Carey Lowell som bankkassör
 • French Stewart som affärsman
 • Mike Figgis som maffiamedlem
 • Ed Lauter som maffiamedlem
 • Lucinda Jenney som märklig dam

Utmärkelser

 • Nicolas Cage fick en Oscar (Academy Award) i kategorin Best Actor.
 • Nicolas Cage fick en Golden Globe Award i kategorin Best Actor – Motion Picture Drama.
 • Mike Figgis fick en Independent Spirit Award i kategorin Best Director.
 • Elisabeth Shue fick en Independent Spirit Award i kategorin Best Female Lead.
 • Declan Quinn fick en Independent Spirit Award i kategorin Best Cinematography.

Trivia

Nicholas Cage

För att förbereda sig inför rollen som Ben Sanderson tillbringade Nicholas Cage två veckor med att dricka väldigt mycket alkohol i Dublin, Irland. En vän videofilmade honom under tiden så att Cage senare kunde studera hur han själv talade när han var väldigt berusad. Cage besökt också alkoholister på sjukhus.

Elisabeth Shue

Många i filmbranschen blev smått chockade när Mike Figgis valde att ge rollen som den prostituerade Sera till Elisabeth Shue, eftersom Shue på den tiden var känd från betydligt mer helyllebetonade roller i filmer som The Karate Kid (1984) och Adventures in Babysitting (1987).

Shue förberedde sig för rollen genom att intervjua prostituerade i Las Vegas. Hon blev senare Oscarsnominerad för sin gestaltning av Sera.

Naomi Campbell och Mariska Hargitay

Ursprungligen var det tänkt att Naomi Campbell skulle spela den prostituerade som Sanderson tar med sig hem till Seras lägenhet, men Campbell hoppade av projektet i sista stund för att fokusera på promotionsarbete för sitt nya album. Istället gick rollen till Mariska Hargitay, numera mest känd för att under mycket lång tid ha spelat polisen Olivia Benson i teveserien Law & Order: Special Victims Unit.

Inspelning

Som nämnts ovan hade filmen en total budget på $3,5 miljoner vilket bland annat innebar att man tvingades använda 16-mm film istället för 35-mm film. Nicholas Cage berättade senare i en intervju att han kände sig mer avslappnad inför 16-milimeterskameran jämfört med de 35-milimeterskameror han var van vid från tidigare filminspelningar.

Den begränsade budgeten innebar också att man inte hade råd att stänga av delar av Las Vegas för att spela in scener, till exempel scenen där Ben nästan kör på Sera på Las Vegas Strip. Eftersom produktionen även saknade tillstånd för inspelningen av vissa gatuscener fick man göra enda snabb tagning för att hinna bli klar innan polisen dök upp. Enligt regissören Figgis bidrog allt detta till filmens autentiska känsla. Skådespelarna tvingades till exempel att skrika för att överrösta trafiken i vissa gatuscener eftersom man inte kunde stänga av gatan, vilket var mer naturligt för dem än att stå och skrika sina repliker i en tyst miljö.

Filmen spelades inte bara in i Nevada och Kalifornien, utan även i Nova Scotia i Kanada.