wallstreet

Wall Street (1987)

”Wall Street” är en mycket välkänd film från 1987 regisserad av Oliver Stone. Filmen utforskar de mörka sidorna av finansvärlden och dess inflytande på det amerikanska samhället, och kastar ljus på girighet, maktspel och moraliska dilemman i hjärtat av New Yorks finanskvarter.

Oliver Stones regi och vision för filmen skildrar 80-talets trading kultur på ett realistiskt och engagerande sätt. ”Wall Street” utmärker sig genom sin höga produktionskvalitet, inklusive kostym, scenografi och soundtrack som effektivt återspeglar tidsperioden.

Trailer

Filmens handling och teman

  • Huvudkaraktärer: Filmen kretsar kring den unga och ambitiösa aktiemäklaren Bud Fox (spelad av Charlie Sheen) och hans relation till den hänsynslösa, giriga och mycket framgångsrika affärsmannen Gordon Gekko (spelad av Michael Douglas). Två andra stjärnor som också har viktiga roller är Daryl Hannah och Martin Sheen.
  • Girighet och moral: En central fråga i filmen är konflikten mellan girighet och moral. Gordon Gekkos berömda citat ”Greed, for lack of a better word, is good.” har blivit en symbol för 1980-talets kapitalistiska excesser och den girighet som kan förekomma i finansvärlden.
  • Etiska dilemman: Bud Fox brottas med etiska dilemman när han dras in i Gekkos värld av insiderhandel och moralisk korruption.

Filmens påverkan och relevans

  • Samhällskritik: ”Wall Street” fungerar som en kritik av 1980-talets kapitalism och dess inverkan på individer och samhället i stort. Filmen ifrågasätter de värderingar som driver finansbranschen.
  • Tidlösa teman: Trots att den är över 35 år gammal, förblir filmens teman om girighet och moraliskt förfall relevanta. Den belyser frågor som fortfarande är aktuella i dagens ekonomiska och sociala landskap.
  • Inblick i finansvärlden: Filmen ger en insiktsfull inblick i aktiemarknadens dynamik och de mörka sidorna av finansvärlden, vilket gör den till ett intressant studieobjekt för de som är intresserade av ekonomi och affärsetik. Trots att filmen visar upp finansvärldens mörka sidor fick den också många att få upp ögonen för möjligheterna att arbeta i branschen, och både Sheen, Douglas och Stone har nämnt i intervjuer att de de träffat många personer som sagt att filmen inspirerade dem att bli aktiemäklare.

Karaktärsutveckling och skådespelarprestationer

Karaktärerna i ”Wall Street” är komplexa och flerskiktade, vilket bidrar till att ge filmen en djupare mening och mer realism. Douglas prestation som Gordon Gekko är särskilt anmärkningsvärd och ses idag som en klassisk gestaltning av girighet.

Flera riktiga människor sägs ha bidragit med inspiration till karaktären Gekko, bland annat Asher Edelman, Dennis Levine, Ivan Boesky, Michael Milken och Oliver Stone själv.

Kritik och utmärkelser

Filmen fick mycket ros av filmkritikerna när den kom ut och Michael Douglas vann en Oscar (Academy Award) i kategorin bästa skådespelare för sin tolkning av Gekko.

Trivia

  • Oliver Stone gjorde filmen som en hyllning till sin far Lou Stone som arbetade som aktiemäklare under 1930-talets depressionsår i USA.

  • Filmstudions första val till rollen som Gordon Gekko var Warren Beatty, men han var inte intresserad. Oliver Stone ville ha Richard Gere, men han tackade nej.

  • År 2010 kom uppföljaren Wall Street: Money Never Sleeps. Den är regisserad av Oliver Stone och Michael Douglas spelar återigen finansmannen Gekko. Charlie Sheen återvänder till sin roll som Fox, men Fox syns inte till mycket i filmen eftersom den fokuserar på Gekkos försök att reparera sin relation med sin dotter (spelad av Carey Mulligan) med hjälp av hennes fästman (spelad av Shia LaBeouf).

Slutsats

”Wall Street” är mer än bara en film om finansvärlden; det är en berättelse om moraliska val och de mänskliga konsekvenserna av obegränsad girighet. Den erbjuder en intressant och kritisk inblick i en värld där pengar ofta får företräde framför etik och moral. Filmen uppmanar tittaren att reflektera över både personliga och samhälleliga värderingar.