Under olivträden

Det här är den tredje och avslutande delen i den iranske regissören Abbas Kirarostamis Koker-trilogin. Den följer alltså på ”Var är min väns hus?” och ”Livet börjar igen”. Kirarostamis är både producent, manusförfattare och regissör för Under olivträden.

Man behöver inte ha sett de två föregående filmerna i trilogin för att kunna uppskatta Under olivträden, men att se filmerna i ordning ger onekligen filmupplevelsen en annan klangbotten eftersom Under olivträden på sätt och vis kan beskrivas som en film om en regissör som gör en film om sitt sökande efter de skådespelare som deltog i en film regisserat tidigare. Hänger du med?

Jag rekommenderar den här filmen för tittare som gillar känslan av att befinna dig i ett spegelrum, där olika skeenden speglar varandra – men på ett förvrängt och stundtals svårbegripligt vis. Det är en berättelse som skrider framåt i maklig takt, utan stora åthävor, och där mycket lämnas öppet för tolkning.

Under olivträden hade premiär på Cannes filmfestival i maj 1994 och fick mycket god kritik. Miramax Films anskaffade rättigheterna till att visa filmen i USA, där den hade premiär 1995. Under olivträden valdes ut som Irans bidrag till Best Foreign Language Film till den 76:e Oscarsgalan, men blev inte nominerad i den kategorin. I Sverige gick Under olivträden upp på biograferna i februari 1995, med Folkets Bio ABMer som distributör.

På originalspråket persiska heter filmen Zīr-e Derakhtān-e Zeytūn, زیر درختان زیتون‎‎ ) vilket betyder just under olivträden. Filmens engelska namn är Through the Olive Trees.

Synopsis

Under olivträden utspelar sig i norra Iran, i en region som drabbats av en ödesdiger jordbävning. Filmen kretsar kring inspelningen av Kiarostamis film ”Livet börjar igen”. Livet börjar igen är i sin tur ett återbesök i trilogins första film ”Var är min väns hus?”

Under olivträden utforskar förhållandet mellan regissören (Mohamed Ali Keshavarz) och skådespelarna, och mellan film och det verkliga livet. Två lokala ungdomar spelar ett par som gifte sig precis efter jordbävningen. Parallellt med filmandet försöker den manliga huvudrollsinnehavaren Hossein (spelad av Hossein Rezai ) övertyga sin kvinnliga motspelerska Tahereh (spelad av Tahereh Ladanian) om att de ska gifta sig på riktigt, precis som paret de spelar i filmen.

Gränsen mellan verklighet och realism börjar bli suddig för alla inblandade, särskilt när regissören gradvis börjar ändra i manus för att försöka hjälpa Hossein att vinna Taherehs hand. Situationen kompliceras av att Taharehs släkt inte anser att hennes friare är fin nog för henne. När han inte arbetar med film är han en enkel murare, och han kan varken läsa eller skriva.

Korta fakta om Under olivträden

Regissör Abbas Kiarostami
Producent Abbas Kiarostami
Manusförfattare Abbas Kiarostami
Fotograf Hossein Jafarian
Klippning Abbas Kiarostami
Världspremiär
  • Maj 1994 (Franrike)
Speltid 103 minutes
Land Iran
Språk Persiska

Rollista (i urval)

  Mohamad Ali Keshavarz –  Filmregissören
  Farhad Kheradmand –  Aktören
  Zarifeh Shiva –  Fru Shiva
  Hossein Rezai –  Hossein
  Tahereh Ladanian –  Tahereh
  Hocine Redai –  Hocine
  Zahra Nourouzi –  Koulys dotter
  Nasret Betri –  Achiz
  Azim Aziz Nia –  Azim
  Astadouli Babani –  Läraren