9 april

Invasionen av Danmark – eller 9 april som är filmens originaltitel – är en dansk krigsfilm från år 2015 som handlar om den tyska invasionen av Danmark den 9 april 1940.

Tysklands invasion av Danmark är en händelse som många av dagens svenskar inte känner till särskilt väl, vi är många som har bättre koll på den tyska invasionen av Polen och de allierades avgörande D-Day i Normandie än på hur det gick till när vårt närmsta grannland i söder blev ockuperat av nazister. Filmen 9 april blev en kritikerrosad succé när den gick upp på biograferna i Danmark, men här i Sverige döptes den om till den knastertorra titeln ”Invasionen av Danmark”, visades pliktskyldigt på teve strax innan jul och skickades sedan direkt till DVD-lådan.

Filmen 9 april handlar om ett litet danskt cykel- och motorcykelkompani på södra Jylland som har i uppdrag att bevaka en kulle nära den tyska gränsen. Deras kontakt med Köpenhamn är bruten på grund av sabotage – nu måste de på egen hand göra sin plikt och ta upp kampen mot 40 000 tyska soldater som nyss passerat gränsen och försöka sinka dem tills förstärkningar kan hinna inställa sig. Tyskarna har stridsvagnar, danskarna har cyklar.

Fakta: Den tyska invasionen gick mycket snabbt. Det hann bara gå drygt två timmar mellan den första gränsöverträdelsen klockan 03:45 och den danska regeringens meddelande om kapitulation klockan 06:00. En av anledningarna till den snabba kapitulationen var att danska regeringen fruktade att Köpenhamn skulle bombas av tyskt stridsflyg om landet inte kapitulerade.

9 april är inte någon storvulen krigsfilm med gigantisk specialeffektsbudget, utan här ligger fokus på det lilla och det mänskliga. Den plikttrogne sekundlöjtnanten Sand (spelad av Pilou Asbæk) försöker gjuta mod i sina soldater trots den omöjliga uppgift som ramlat över dem, och vi får följa dem när de hanterar allt det där som ofta försvinner bland explosionerna i de maffiga krigsfilmerna från Hollywood. En cykel får punka, det är ont om cigaretter, och hur ska de få tag på kaffe? Sekundlöjtnanten Sand är plågsamt medveten om att vart och ett av hans beslut har avgörande betydelse för gruppens överlevnad, och Pilou Asbæk skildrar den stressen magnifikt och utan åthävor.

För manus står Tobias Lindholm, i Sverige mest känd för sitt arbete med teveserien Borgen. Han är också en av manusförfattarna till den Thomas Vinterberg-regisserade långfilmen Jagten (Jakten) som hade premiär 2012 med Mads Mikkelsen i huvudrollen. Lindholm är också känd för sina insatser som regissör och har samarbetat med Pilou Asbæk i tre filmer som alla utspelar sig i våldsamma miljöer: fängelsefilmen ”R – slår hårdast slår först”, kapningsdramat ”A highjacking” och den Oscarsnominerade krigsfilmen ”Kriget”.

En av de aspekter av 9 april som jag tycker är värd att hissa lite extra är det faktum att den inte beskriver världen som svartvit. Tyskarna visas inte upp som några ondskefulla dödsmaskiner som hatar danskar och älskar att mörda, utan det finns en förståelse för att det är människor det handlar om – på båda sidor av striden.

Det är också intressant att se hur den danska lokalbefolkningen skildras. Samtidigt som danska och tyska soldater har skickats ut att slåss på liv och död verkar civilbefolkningen ta invasionen med jämnmod, vilket förmodligen åt åtminstone delvis har sina historiska förklaringar. Södra Jylland är en del av Danmark som historiskt alltid haft nära kontakt med Tyskland, och det lilla område som filmen utspelar sig i var till på råga tyskt territorium fram till 1920.

Vill man se en pampig krigsfilm där de fienden är monster och hjältarna är övermänskligt starka är 9 april inte rätt val. Om man däremot gillar krigsfilmer som, så gott det går, försöker ligga sanningen nära och förutom en stunds spänning även bjuda på en del folkbildning kring vår gemensamma historia bör man absolut ge 9 april en chans.

Trailer

Korta fakta om filmen

Titel 9 april
Svensk titel Invasionen av Danmark
Engelsk titel April 9th
Genre Krigsfilm

Drama

Regi Roni Ezra
Manus Tobias Lindholm
Producent René Ezra

Tomas Radoor

Premiär 2015
Längd 93 minuter
Land Danmark
Språk Danska

Tyska

Skådespelare (i urval) Pilou Asbæk

Gustav Dyekjær Giese

Sebastian Bull Sarning

Lars Mikkelsen