The Nice Guys

Två väldigt olika personer tvingas av omständigheterna att försöka samarbeta. Har du hört den premissen förr? Det finns en enorm mängd filmer och teveserier som bygger på den här grunden och kvalitén är minst sagt varierande. Shane Blacks senaste långfilm The Nice Guys placerar jag helt klart på översta hyllan i den här genren. Med manus av Black och Anthony Bagarozzi, och utmärkta rollprestationer av både Russell Crowe, Ryan Gosling och Angourie Rice, blåser The Nice Guys nytt liv i ett uttjatat koncept.

The Nice Guys handlar om Jackson Healy (Russell Crowe) och Holland March (Ryan Gosling), två privatdetektiver som utreder en porrstjärnas död. Var det verkligen självmord eller ligger det en hund begraven någonstans i 1970-talets Los Angeles?

Holland March är en licensierad privatdetektiv som anlitas för att undersöka den berömda porrstjärnan Misty Mountains död. Detta leder honom till Amelia Kuttner (Margaret Qualley) och sammanför honom också med Jackson Healy, som visar sig ha samma uppdragsgivare som March. Healy är dock inte en privatdetektiv av Marchs typ, utan är mer av en torped som gillar att använda knogjärnet först och ställa frågor senare. När Kuttner försvinner tvingas de båda privatdeckarna försöka lägga sina meningsskiljaktigheter år sidan för att tillsammans ge sig efter de skyldiga och ta reda på hur Misty Mountain egentligen dog. Deras undersökningar för dem in i en värld fylld av strippor, porrstjärnor och kanske även en konspiration på högsta möjliga nivå?

Att The Nice Guys över huvud taget spelades in kan vi tacka Shane Blacks framgångar med Iron Man 3 för. Black gjorde sin regidebut med Kiss Kiss Bang Bang år 2005, en film som hyllades av kritikerna men inte blev någon stor kommersiell framgång – särskilt inte i USA. Globalt lyckades filmen dra in nätt och jämt mer än inspelningsbudgeten på $15 miljoner, och av dessa intäkter kom över 70% från biografer utanför USA. Det var istället som manusförfattare till Iron Man 3 (2013) som Black blev en av Hollywoods guldgossar och kunde locka till sig finansiärer för ett gammalt manus han hade liggande om två privatdetektiver som undersöker ett mystiskt dödsfall i Los Angeles anno 1977. Som trivia kan nämnas att The Nice Guys ursprungligen var tänkt att bli en teveserie snarare än en långfilm.

Om du gillade Kiss Kiss Bang Bang rekommenderar jag att du tar en titt på The Nice Guys också, för det finns flera likheter mellan de två filmerna. Det är kvicka repliker, svart humor och skruvade situationer hela vägen igenom. The Nice Guys bjuder på en lyckad kombo av action, komedi och thriller, och samspelet mellan Crowe, Gosling och Rice – som spelar Holland Marchs brådmogna dotter Holly March – är guld att avnjuta.

Trailer

Korta fakta om filmen

Titel The Nice Guys
Regi Shane Black
Manus Shane Black

Anthony Bagarozzi

Produktionsbolag Misty Mountains

Bloom

Lipsync Productions

Nice Guys

Silver Pictures

Waypoint Entertainment

Premiär 2016
Land USA
Språk Engelska
Inspelad i Atlanta, Georgia, USA

Los Angeles, Kalifornien, USA

Covina, Kalifornien, USA

Längd 116 minuter