Sadako vs. Kayako

Det här är en film som började som ett aprilskämt. Den 1 april år 2015 började ett skämt cirkulera online om att det skulle spelas in en film där Sadako från den japanska skräckfilmen The Ring skulle få mäta sina övernaturliga krafter mot Kayako från den japanska skräckfilmen The Grudge. Idén hyllades så starkt av fans världen över att filmmakarna började fundera på att faktiskt göra slag i saken, och innan året var över meddelade produktionsbolaget Kadokawa att filmen Sadako vs. Kayako skulle bli verklighet och att den skulle ha premiär i juni 2016. Som regissör hade man valt Kôji Shiraishi som tidigare gjort bland annat The Curse (Noroi) och A Record of Sweet Murder (Aru yasashiki satsujinsha no kiroku).

Filmen The Ring, eller Ringu som den heter på originalspråket, släpptes år 1998 och bygger på boken Ring av författaren Kôji Suzuki. Den handlar om ett förhäxat videoband – alla som ser videon dör inom sju dagar. Anledningen är att videobandet är besatt av en osalig ande, Sadako Yamamura. Filmen Ringu blev en oväntat stor succé både i Japan och internationellt. Den fick fyra efterföljare och en prequel i Japan, en koreansk version spelades in i Korea, och i Hollywood gjordes hel triologi för den engelskspråkiga marknaden.

Framgångarna med Ringu / The Ring hjälpte till att bana väg för japanska skräckfilmer på den internationella marknaden, och år 2002 hade Ju-On: The Grudge premiär. Även denna blev en stor framgången och gav upphov till en blomstrande franschise. Om man räknar in de två filmer som släpptes direkt till video innan Ju-On: The Grudge hade premiär på bio har det hittils skapats åtta japanska långfilmer, två japanska kortfilmer, och en engelskspråkig Hollywood-triologi inom franschisen – och då är Sadako vs. Kayako inte inräknad. I Ringu / The Ring förekommer inte något besatt videoband, utan ett hus där spökena Kayako Saeki, hennes son Toshio och deras katt Mar inte barar dödar den som vågar sig in i huset utan även alla personer som kommit i kontakt med någon som besökt huset.

I filmen Sadako vs. Kayako möts dessa två världar, då de två universitetsstudenterna Yuri Kurahashi (spelad av Mizuki Yamamoto) och Natsumi Ueno (spelad av Aimi Satsukawa) köper en begagnad videospelare för att kunna kopiera över ett videoband till DVD. Vad de inte vet är att det ligger ett videoband i videospelaren…. Efter att ett besök hos en exorcist visat sig vara otillräckligt för att lösa situationen får Yuri veta att enda sättet att bli av med den onda anden permanent är att se till att den förintas av en annan ande. Omständigheter gör att valet så småningom faller på Kayako.

Det var med låga förväntingar jag slog med ned för att se Sadako vs. Kayako, eftersom kvalitén på filmerna i respektive franschise har varit i brant fall på senare år. Sadako 3D från år 2012 och Sadako 3D 2 som hade premiär året därpå är i min mening filmer som världen hade klarat sig alledels utmärkt utan, och det samma gäller Ju-On: The Final Curse som släpptes år 2015 och kändes som ett desperat försök att krama ur det sista av en döende franschise.

Kanske berodde det på mina låga förväntningar, men jag blev positivt överraskad av Sadako vs. Kayako. Det här är inte något mästerverk i genren japansk skräck, men absolut inte något bottennapp heller. Filmen lyckas balansera skräck och humor och interna referenser utan att det blir slagsida åt något håll. Det känns också som en film man absolut kan gilla att se även om man inte har sett alla föregångarna. Att man är en hängiven älskare av Ringu och/eller Ju-On är alltså inte något krav för att jag med varm hand ska kunna rekommendera Sadako vs. Kayako, däremot är det nog bra om man gillar skräckfilm i största allmänhet.

Filmen är vacker med bra kamerahantering, och smakfullt använda specialeffekter och smink bidrar till att filmupplevelsen inte faller ned i kalkonträsket. Runa Endo som porträterar Kayako har en solid bakgrund som dansare och det märks i hur hon tar sig an sin karaktär och blåser liv i den rent fysiskt på ett vis som är både explosivt och minituiöst kontrollerat på en och samma gång.

Trailer

Korta fakta om filmen

Regissör Kōji Shiraishi
Manus Takashi Shimizu and Kôji Suzuki
Produktionsbolag Kadokawa Daiei
Premiär 2016
Längd 98 minuter
Land Japan
Språk Japanska

Skådespelare

  • Mizuki Yamamoto som Yūri Kurahashi
  • Tina Tamashiro som Suzuka Takagi
  • Aimi Satsukawa som Natsumi Ueno
  • Masahiro Komoto som Shinichi Morishige
  • Masanobu Ando som Keizō Tokiwa
  • Mai Kikuchi som Tamao
  • Misato Tanaka som Fumiko Takagi
  • Runa Endo som Kayako Saeki
  • Elly Nanami som Sadako Yamamura
  • Rintaro Shibamoto som Toshio Saeki