The Witch: A New England Folktale

The Witch: A New England Folktale är en skräckfilm med övernaturliga inslag där regidebuterande Robert Eggers även har skrivit större delen av manuset. Filmen hade premiär på Sundance Film Festival 2015 där den rosades och plockades upp av A24 Films. Trots en förhållandevis blygsam produktionsbudget på $1 miljon lyckades The Witch få in nästan $40 miljoner i biljettintäkter.

The Witch handlar om en djupt kristen puritansk familj som driver ett litet jordbruk i New England på 1630-talet. Familjen – som består av det äkta paret William och Katherine och deras barn – har slagit sig ned för att bruka en plätt jord i utkanten av skogen efter att ha fördrivits från den puritanska by de levde i tidigare. I deras nya hem föder Katherine sitt femte barn – en son som får namnet Samuel. När Samuel försvinner under mystiska omständigheter sätts en historia i rullning där familjemedlemmarnas olika rädslor gör dem till måltavlor för ondskefulla krafter.

Robert Eggers hämtade inspiration till manuset från sin barndoms fascination för häxor. Efter att ha skrivit flera manus för andra filmer utan att lyckas fånga någon studios intresse insåg Eggers att han behövde skriva manus för en mer konventionell film, och beslutade sig för att skapa en skräckfilm inspirerad av det som fascinerat honom som barn.

Eggers och hans team har lyckats skapa en riktigt ruggig atmosfär som löper genom hela filmen. Det märks också att de har lagt ned energi på att vi ska slippa den flodvåg av anakronismer som brukar förekomma i filmer som inte utspelar sig i nutid. För att korrekt gestalta 1630-talets New England tog produktionsteamet hjälp av museum i både USA och Storbritannien för att få till detaljerna och undvika de vanliga fallgroparna. De konsulterade till och med historiker med expertis rörande de jordbruksmetoder som jordbrukare med rötterna i England skulle kunna förväntas använda sig av i New England under den här epoken. Starkt jobbat när man är verksam i en genre där de flesta andra rycker på axlarna och säger ”äsch, det är bara en skräckis, vem bryr sig”.

Det jag tycker allra bäst om med The Witch är filmens fokus på frågor som rör familjeband, relationer och förtroende – både mellan människor och tron på den egna förmågan att göra rätt i en värld fylld av risker och frestelser. Till skillnad från många andra skräckfilmer tar The Witch verkligen sina karaktärer på fullt allvar. Människorna i den här skräckfilmen existerar inte som endimensionella kroppar som filmmakarna tvingat ut i en stuga i skogen så att ett läskigt filmmonster ska ha något att smaska i sig på blodigast möjliga vis.

Om jag skulle få önska något är det att Eggers vågat fokusera ännu mer på de komplexa rollkaraktärer han skapat och låta deras känslor av isolation, övergivenhet, misstro och religiösa tvivel få stanna i blickfånget hela vägen igenom. Nu blir slutet något av ett stilbrott där det känns som att filmen börjar röra sig in i ett helt nytt territorium. Kanske var det vad som krävdes för att locka finansiärer, men det får mig att hoppas att Eggers nu efter framgångarna med The Witch ges mer fria tyglar inför nästa projekt.

Trailer

Korta fakta om filmen

Titel: The Witch: A New England Folktale
Regi: Robert Eggers
Manus: Robert Eggers
Produktionsbolag: Parts and Labor

RT Features

Rooks Nest Entertainment

Code Red Productions

Scythia Films

Maiden Voyage Pictures

Mott Street Pictures

Pulse Films

Very Special Projects

Premiär: 2016
Land: USA

Storbritannien

Kanada

Brasilien

Språk: Engelska
Längd: 92 minuter
Inspelad i: Ontario, Kanada

Skådespelare

 • Ralph Ineson som William
 • Kate Dickie som Katherine
 • Anya Taylor-Joy som Thomasin
 • Harvey Scrimshaw som Caleb
 • Ellie Grainger som Mercy
 • Lucas Dawson som Jonas
 • Axtun Henry Dube och Athan Conrad Dube som Samuel
 • Wahab Chaudhry som Black Phillip
 • Sarah Stephens som den unga häxan
 • Bathsheba Garnett som den äldre häxan
 • Julian Richings som guvernören